Торпедото ВА-111 „Шквал“ е един от най-иновативните видове съветско въоръжение, пише редакторът

...
Торпедото ВА-111 „Шквал“ е един от най-иновативните видове съветско въоръжение, пише редакторът
Коментари Харесай

19FortyFive: Руският „Шквал“ разрушава парадигмата на подводната война

Торпедото ВА-111 „Шквал“ е един от най-иновативните типове руско въоръжение, пише редакторът от Кайл Мизоками.

То е оборудвано с реактивен мотор, само че мощността му не е задоволителна, с цел да преодолее съпротивлението на водата и да доближи висока скорост. Съветските инженери намират решение: да трансфорат водата в пара и ракетата-торпедо да се движи в основания мехур (кавитационната кухина). Този развой се назовава суперкавитация, написа.

Подобно решение усилва скоростта на придвижване на торпедото, само че понижава неговата маневреност. Тогава обаче считат, че първият индикатор е доста по-голям, написа специалистът. Още един минус на „Шквал“ е шумът, който идва както от мотора, по този начин и от парния мехур. Пускът на торпедо неотложно ще издаде подводницата. Впрочем високоскоростното оръжие е способно да унищожи врага даже още преди той да е съумял да реагира.

Принципът на суперкавитацията усложнява насочването на торпедото, защото мехурът и моторът заглушават хидролокационните системи. Инженерите намират решение: изначало торпедото се движи с огромна скорост до региона на задачата, а по-късно забавя за ориентиране.

В Съединени американски щати работят над сходни оръжия от 1997 година, като се обмисля вид за рационализация на торпедото Mark 48. Руските подводници остават единствените в света, оборудвани с осъвременени суперкавитационни торпеда.

„Шквал“ е шумно, само че дейно оръжие, разрущаващо парадигмата за подводната война“, пише Кайл Мизоками. „Всички страни ще задействат суперкавитационни технологии в подводния флот и ще поправят своята тактичност. Подводната война скоро ще стане по-шумна и по-смъртоносна.“

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР